Categories: Colțul pastorului

De ce să nu mergi la biserică?

Titlul acestui articol este oarecum provocator, mai ales că vine din partea cuiva care își dorește tare mult ca oamenii să meargă la biserică. Am convingerea că închinarea publică și ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu sunt mijloace excelente prin care viața spirituală este întreținută și îmbogățită. Cu toate astea, sunt motive pentru care nu ar trebui să mergi la biserică. De cele mai multe ori, oamenii religioși merg la biserică șli le place închinarea, dar din motive total nepotrivite. Și vreau să le punctăm pentru că ele sunt o chestiune extrem de serioasă și, din păcate, extrem de frecvente. Sper ca într-un articol viitor să ofer și câteva motive pentru care să mergem la biserică.
  1. Nu te du la biserică pentru că îți plac manifestările exterioare ale închinării. Unii oameni sunt foarte atrași în închinare de predicarea elocventă, de muzica plăcut și de ceremonii impresionante. Evident că trebuie să existe în închinare ordine și frumusețe, însă nu în acestea se găsește esența adevăratei închinări. Pericolul este ca acestea să te distragă de la închinarea adevărată, dacă le urmărești în mod special.
  2. Nu te du la biserică pentru a-ți satisface sentimentul de îndeplinire a datoriei. O ispită obișnuită este să mergi la închinare pentru a aduce liniște conștinței tale împovărate de păcat, crezând că participarea la închinare va diminua vinovăția păcatelor.
  3. Nu te du la biserică pentru a câștiga merite înaintea lui Dumnezeu. De fapt este imposibil. Cu toate astea, înclinația multor oameni este să creadă că dobândesc o dreptate în felul acesta și vor fi acceptați de Dumnezeu pentru că și-au pus timp deoparte cu sârguință pentru a merge la biserică. Dreptatea validată de Dumnezeu nu poate fi nici fabricată de om, nici completată de acesta prin contribuția lui.
  4. Nu te du la biserică pentru ca lumea să creadă că ești mai bun. Poate e greu să recunoaștem, dar mulți oameni se mândresc în faptul de a fi oameni evlavioși. Vor să aibă o reputație de felul acesta, mai ales că în anumite contexte în care se învârt ei, o asemenea reputație este prețuită și poate oferi anumite avantaje.
  5. Nu te du la biserică pentru ca să nu ai parte de necazuri. Da, este mai mult decât frecventă această atitudine. Oamenii pot folosi mersul la biserică și, în general religia, ca pe un fel de asigurare împotriva posibilității de a fi loviți de un dezastru în cazul în care ar neglija-o.
Asemenea motive nu doar că nu sunt demne pentru omul credincios, dar sunt total neproductive pentru viața spirituală și indică o stare de înșelare a inimii, împietrită în urma religiozității ei. În consecință, nu ar trebui să mergi la biserică din aceste motive.